E-ticaret operasyonum için lojistik hizmeti almalı mıyım?

E-ticaret lojistiği, yani “fulfillment”, online alışverişin en önemli öğelerinden birisi. Müşteriler, “Satın Al” düğmesine bastıktan itibaren fulfillment, müşteri deneyimini tamamen devralıp, dikte ediyor. Siparişleri nasıl hazırladığınız, nasıl paketlediğiniz, ne kadar hızlı işleme alıp kargolamaya hazır hale getirdiğiniz, müşterilerin satın alma kararı vermesinde en etkili faktör. Online bir satın alma işleminin onaylanması ile, kargo teslimatının gerçekleştiği ana kadar her adımın eksiksiz ve problemsiz ilerlemesi, müşterinin alışveriş deneyimini değerlendirmesinde, ürünün kalitesi ve fiyatı kadar etkili bir kriter olduğunu, yapılan araştırmalardan biliyoruz. (Deloitte online alışveriş deneyim raporu 2020) Kısaca, işletmenizin lojistik operasyonu, markanızın repütasyonuna direk etki eden bir konu haline geliyor.

Ne tür işletmeler Fulfillment hizmeti almalı?

 

1.Ertesi gün Teslimat hizmeti sunmak istiyorsunuz. 

E-ticaret müşterilerinin %53’ü teslimat süresinin satın alma kararında en önemli etken olduğunu belirtiyor (Arvato 2020 Trend Raporu). Bugünün e-ticaret dünyasında, müşteriler hızlı, güvenilir ve ucuz, hatta ücretsiz bir kargo seçeneğini tercih ediyor. Böyle bir lojistik hizmeti sunamayan işletmeler ise ciddi zarar görüyor, rekabet gücünü yitiriyor.

E-ticaret lojistik hizmeti alan işletmeler için bu opsiyon, operasyonel giderleri zorlamadan satın alma ücretinin içinde değerlendirebilecek duruma geliyor.  ParkPalet gibi farklı bölge ve şehirlerde fulfillment merkezi olan servis sağlayıcılar, e-ticaret hacmi yüksek olan hedef bölgelere yakın oldukları için stok ve gönderi maliyetlerini minimize edebiliyorlar. Bu sayede gönderi bölgeleri arasında mesafeyi kısaltarak, hem kargo gönderi ücretlerini aşağıya çekip, hem de gönderinin teslimat süresini ertesi güne kadar çekmek mümkün oluyor.

 

2.Ayda 100 siparişten fazla gönderiniz var.

Kendi bünyenizde fulfillment, bir e-ticaret operasyonunun ilk evrelerinde işinizi görebilir ancak iş hacminiz arttıkça siparişlerinizi kargoya hazırlamak tam bir kabusa dönüşebilir. Daha çok müşteri kazandıkça, talebi karşılarken paketleme ve kargolama gibi çok zaman alan bir operasyon, gerçekten vakit ayırmanız gereken müşteri ilişkileri, ürün geliştirme, pazarlama gibi faaliyetlerinizde geri kalmanıza ve rekabet avantajını yitirmenize sebep olabilir. 100’den fazla gönderi adedine ulaşan e-ticaret operasyonlarında, eğer dedike bir kadro ve depo sistemine sahip değilseniz, e-ticaretin hızına uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz. 100 gönderi baz alınarak yapılan bir Shopify analizinde, aylık ortalama 600 USD, yıllık 7200 USD bir fulfillment operasyon bütçesi hesaplanmış. Aynı analizde, bir fulfillment merkezi ile çalışan işletmelerin ayda 90 USD, yılda da 1080 USD tasarruf ettiği ortaya çıkmış. Bu da hem zaman hem de bütçe tasarrufu gerçekleştirip, işinizi büyütmeye odaklanabileceğinize işaret ediyor.

3.Hem zamanınız, hem de depo alanınız artık size yetmiyorsa.

 

İş hacminiz büyüdükçe, aylık sipariş sayılarındaki artış, yeni depolama alanı ve sipariş hazırlama biriminde çalışacak işçileri ve ekipmanı organizasyonunuza katmanıza yol açacaktır.

Kendi depo yönetiminizi ve sipariş hazırlama ekibinizi ve ekipmanınızı kurmanız bir seçenek olabilir ama en hesaplı ve geçerli yöntem olup olmadığını değerlendirecek olursak, bir depoyu yönetmek ciddi bir lojistik tecrübesi gerektirir. Hem bu operasyonu finanse etmek, hem de yönetmek, ciddi bir bütçe ve vakit ayırmanıza yol açacaktır. Hem zamanınız, hem de depo alanınız artık size yetmiyorsa, iş hacminize doğru orantılı olarak büyüyebilecek bir fulfillment iş ortağı, omuzlarınızdan ciddi bir yükü alacaktır.

E-ticaret lojistik işinizi bize emanet edin!

Eğer yukarıda belirttiğimiz 3 madde sizin için geçerli ise, bir fulfillment ortağı ile çalışmaya hazırsınız, hatta geç kalmışsınız demektir. ParkPalet, Türkiye geneline yayılmış e-ticaret lojistik ağı ile, e-ticaret lojistik operasyonlarınızı üstlenmeye ve uzman kadrosu ile size hizmet vermeye hazır.