E-Ticaret Lojistiğinde İadelerin Yönetimi

Ürünün yanlış ya da hasarlı gelmesi, beden, ölçü sorunları ya da fiziki olarak ürünün müşteriyi memnun etmemesi gibi çeşitli nedenler, iade kararına yol açmaktadır. Nedeni her ne olursa olsun herhangi bir ticarette satılan ürünlerin iade edilmesi bir satıcı için pek de keyifli bir durum olmasa gerek ama e-ticarette durum biraz farklı çünkü e-ticarette satın aldığı ürünleri kolayca iade edebilen müşteriler yeni alışverişlerini de yine aynı firmadan yapmaya devam ediyorlar. Bu yönüyle zahmetsiz iade süreci müşteri ile firma arasında bir bağlılık oluşmasını sağlıyor.

Birçok müşteri için kesin alım kararı ürünü fiziki olarak görme anında gerçekleşmektedir. Birçok yenilikçi işletme, müşteri odaklı bir iade politikasının güçlü bir pazarlama aracı olduğunu kabul etmektedir. Bu nedenle birçok e-ticaret satıcısı dönüşüm oranları ve satın alma işlemlerini artırmak için “ücretsiz, kolay ve sorunsuz” iade ve değişim imkanını öne çıkarıyor.

İadelerin operasyonel akışı ise e-ticaret satıcıları açısından tam bir problem? Tabi eğer doğru bir iade yönetim sistemine sahip değilseniz. Birçok e-ticaret satıcısı iade süreçlerinin verimli olmaması nedeniyle ürünleri geri almadan müşteride bırakmayı ve aynı zamanda ücret iadesi yapmayı tercih ediyor. İade yönetim sistemine sahip bir fulfillment merkez ise tüm bu süreci hem satıcı hem de müşteri açısından kazan kazan modeline çevirebilir.

Müşterilerin bir iade sürecini kolayca başlatması, sistem üzerinden adreslenmiş paketini sipariş hazırlama merkezine göndermesi, iade operatörünün sistem üzerinde tanımlanmış iadeyi karşılaması, detaylı ya da yüzeysel ürün kontrolünün gerçekleştirilmesi ve satıcı tarafından belirlenmiş iade prosedürleri çerçevesinde ürünlerin tekrar envantere alınması ya da imhaya yollanması gibi süreçler iade akışının genel kapsamını oluşturmaktadır. Bu süreç izlenebilir, kayıt altında tutulabilir, ölçülebilir ve rapor edilebilir nitelikte olmalıdır.

Profesyonel bir ekip ve datalarla desteklenmiş bir iade operasyonu e-ticaret satıcılarına zaman ve para tasarrufu sağladığı gibi onların tahmin yeteneklerini de geliştirir. Sistem, herhangi bir ürün için iade yüzdesi oranlarını belirlemenize olanak tanır, böylece fazladan veya gereksiz envanterin depolama maliyetlerinize yansımasını engeller ve tedarik sipariş sürecini daha verimli bir şekilde planlayabilirsiniz.

Müşteri bağlılığını geliştirmek, olası müşteri kayıplarının önüne geçmek ve mutsuz müşteri hislerinin sosyal medya şikayetlerine dönüşmesini engellemek için en doğru yol iadelerin profesyonel bir yaklaşımla yönetilmesidir. Tüm Türkiye’ye yayılmış ParkPalet Fulfillment merkezlerden hizmet alarak iadelerinizle de kazanç sağlayabilirsiniz.