E-Ticaret Lojistiğinde Ürünlerin Stoklanması

Geleneksel lojistik operasyonlarda ürünlerin büyük bir kısmı paletli olarak hareket eder ve depolanır. Paletler ürün türü, ölçüleri ve stoklama stratejilerine göre palet raflarında ya da zeminde tek sıra ya da birkaç sıra üst üste istiflenerek stoklanmaktadır.

E-ticaret lojistiğinde ise siparişler adet bazlı geldiği ve işin doğası gereği daha az stok tutarak daha hızlı operasyon gerçekleştirilmesi gerektiği için ürünlerin birçok farklı stoklama yöntemi bulunmaktadır.

E-ticaret lojistiğinde stoklama yöntemlerinin belirlenmesinde aşağıdaki kriterler belirleyici olmaktadır

  • Ürün türü
  • Ürün ölçüleri
  • Depoda bulunacak ürün adeti
  • Stok devir hızı

Bu temel özellikleri bilmek hangi ürünleri hangi yöntemle depolayacağımıza karar vermek için yeterlidir. Doğru ürünü doğru yöntemle depolamak günlük fulfillment ihtiyaçlarına mükemmel uyum sağlayacağı gibi maliyetleri azaltacak ve daha fazla sayıda ürün çıkışı sağlayarak verimlilik artışı da getirecektir.

Öyleyse verimlilik için hangi ürünleri nasıl stoklamalıyız?

Örneğin ürünlerimiz kalem, kalemtraş, zımba teli gibi küçük kırtasiye ürünleriyse en iyi çözüm bu ürünleri adreslenmiş küçük kolilerde depolamak olacaktır. Aynı şekilde kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ya da aksesuar, takı gibi ürünler içinde küçük koliler en uygun çözümdür.

Ürünleriniz küçük ev dekorasyon malzemeleri, battaniyeler, yatak örtüleri, şallar, şapkalar vb. türlerde ise adreslenmiş orta boy kutular kullanmak en doğru seçim olacaktır. Böylece ürünleri kolayca bulup hızlı bir şekilde paketleme işlemlerine başlayabilirsiniz.

Eğer ürünleriniz çanta gibi, tencere gibi, kap kacak gibi daha büyük hacimli ve yüksek stok devir hızına sahiplerse en doğru çözüm raflarda yer alan büyük kutuları kullanmak olacaktır.

Ürünler demonte mobilya, ev dekorasyon ürünleri gibi büyük desili ve ağır ürünler ise depoya paletle geldikleri şekilde depolamak ve sipariş geldikçe palet üzerinden toplama yaparak sevk etmek operasyonel açıdan en doğru yöntemdir

Askılı tekstil ürünleri için ise bu ürünlerin formunu bozmayacak askılı raf sistemleri kullanmak gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki doğru stok ve toplama stratejisi e-ticaret sipariş hazırlama performansını etkileyecek en önemli unsurların başında gelmektedir.