Perakende Markaları için Esnek Depolama Çözümleri

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca tedarik zinciri optimizasyonu ve yenilikleri, perakendecilerin talep, fiyatlama ve müşteri beklentilerindeki dalgalanmalara cevap verebilme yeteneğini geliştirmiştir. Bu yeniliğe bir tek depolama dahil değildir. Lojistik sektörünün diğer her yönü dinamik ve duyarlı olmakla beraber, perakendeciler, hala, beş, on, hatta 15 yıllık depo kiralamaları ile sınırlı olmaktadırlar.

Akıllıca optimize edilmiş bir tedarik zincirinin her bir parçasında elde edilen inanılmaz esneklik göz önüne alındığında, depo anlaşmalarının sınırlılığı daha da belirgin hale geliyor. Perakendeciler, döviz kurları, talep ve piyasa şartlarında meydana gelen değişikliklere, alıcılarını değiştirerek ya da lojistik rotalarını ayarlayarak, hızlı bir şekilde cevap verebiliyorlar. Ancak depo operasyonlarında değişiklik yapmakta zorlanıyorlar. Sonuç pahalı ve boş depo alanları veya yetersiz alanlardan kaynaklanan iş kayıpları olabiliyor.

Genel olarak gayrimenkul sektörüne baktığımızda ise ticari ve konut varlıklarında esnek iş modelleri gözlemleyebilmekteyiz. Pop-up mağazalar, paylaşımlı ofisler, Airbnb gibi iş modelleri ile kuruluşların ve bireylerin mülkiyeti kullanabilme biçimleri radikal bir şekilde değişti. Aynı iş modelini depolama alanında da kullanmanın zamanı gelmiş bulunmakta.

Talep üzerine (on-demand) depolama servisi, perakendecilerin depolama alanı bulma ve kiralama konusunda devrim yaratabilir. Bu yenilikçi çözüm, bir perakendecinin depo talebi ile müsait depo alanlarını, boyut, lokasyon ve süreye göre eşleştirmektedir. Perakendeci talep ettiği alan ve süre kadar öder. Depolamaya ek olarak, gerektiği şekilde ölçeklendirilebilen, elleçleme dahil diğer depolama hizmetlerine de erişim sağlanmaktadır. Bu sistem ile yeni bir depo kontratı bulmak ve müzakere etmek için harcanan uzun bir süreç yerine, perakendecinin yeni depo alanını bulması anlık olabilmektedir. Böylece, perakendecinin mevsimsellik, müşteri talebindeki değişiklikler vb faktörlere cevap verme yeteneği artar. Aynı zamanda maliyetlerini de kontrol altına almış olur.

Park Palet depo ihtiyacı olanlar ile depo sağlayıcılarını buluşturan online depo pazar yeri olarak, talep üzerine depolama sistemini Türkiye’de gerçekleştirmektedir. Uzun dönemli bir depoya bağımlı kalmadan doğru yerde, doğru zamanda, doğru fiyata depo alanı bulmayı kolaylaştırır.