Türkiye’nin Lojistik Haritasında 2. Durak Ankara

Yüzölçümü: 25,632 km2

Nüfus (2018): 5.5 milyon

 

Ekonomi

GSYİH (2017): 280.6 milyar TL (Türkiye’nin GSYİH % 9’u)

Kişi Başı Gelir (2017): 14,247 US$

Ticaret Hacmi (2017): 19.2 milyar US$

İhracat (2017): 6.7 milyar US$ (Türkiye’nin toplam ihracatının %4’ü)

İthalat (2017): 12.5 milyar US$ (Türkiye’nin toplam ithalatının %5’i)

 

  • Türkiye’nin başkenti ve en kalabalık ikinci ili.
  • Türkiye’nin gelir düzeyi en yüksek ikinci ili.
  • Türkiye’deki istihdamın %7’si.
  • Türkiye’deki sanayi üretiminin %8.2’si

 

  • 18 Üniversite
  • 93 AR-GE Merkezi
  • 29 Tasarım Merkezi
  • 7 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknopark)
  • 12 Organize Sanayi Bölgesi

Lojistik

Ankara İç Anadolu Bölgesi’nin ortasında bulunması sebebi ile kuzey-güney doğrultusunda taşıma yapılmasında, ayrıca dağıtımın Türkiye’nin her tarafına rahatlıkla yapılabilmesine zemin hazırladığı için stratejik öneme sahiptir. Sahip olduğu sanayi ve ticaret hacmine paralel olarak gelişmiş bir lojistik altyapıya sahiptir. Bu altyapı, depolama ve nakliye ağı sayesinde hem şehrin hem de bu bölgeden aktarma yapılan tüm diğer şehirlerin malzeme hareketlerinin yönetildiği merkez konumundadır

Ankara Lojistik Üssü

Taşımacılık, depolama, dağıtım, elleçleme, gümrükleme, tartımlama, sigortalama, danışmanlık, bankacılık, sosyal tesisler vb. birçok unsurun aynı alanda karşılanması fikri lojistik üssü̈ kavramının temelidir. Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda vb. muhtelif birçok ülkede benzerlerine rastlanan lojistik üslerinin önemi bu ülkelerde anlaşılmıştır.

Türkiye’deki ilk lojistik üs olan Ankara Lojistik Üssü̈ doğu-batı, kuzey-güney eksenlerinde kritik bir konuma sahiptir. Halihazırda güvenli, seri, ekonomik ve sistematik hizmet sunulmasından dolayı Avrupa ve Asya arasındaki transit ticaret için merkez konumuna geçilmeye başlandığı gözlemlenmektedir.

Ankara Lojistik Üssü

Ankara Lojistik Üssü Mayıs 2004 tarihinde çoğunluğu Ankara’da yerleşik 45 uluslararası nakliye şirketi tarafından kurulmuştur. Türkiye’nin ilk Uluslararası Taşımacılık Üssüdür. Tüm uluslararası ve yurtiçi lojistik, gümrük müşavirliği ve ithalat, ihracat şirketlerine, bağlantılı olarak kamu kurum ve kuruluşlarına, ambalajlama ve dağıtım sektörlerine açık kiralanabilir bir projedir.

Yerleşim Alanı: 700.000 m2

İnşaat alanı: 389.000 m2 (198.000 m2 kapalı, 191.000 m2 açık)

Mevcut firma sayısı: 400

Çalışan sayısı: 2500 kişi

Araç sayısı: 1.100 – 1.200 araç/gün (Bu sayının yaklaşık %30 artacağı öngörülmektedir.)

Depolar: 5 blokta toplam 60.000 m2 alana sahip kiralanabilir depo ve antrepolar bulunmaktadır.

Her bir depo biriminde 2 adet nakliye aracı (tır-kamyon) yanaşma imkânı, hava sızdırmaz körüklü seksiyonel kapı ve kot ayarlama rampası vardır.

Ticari Alanlar ve Ofisler: Uluslararası lojistik şirketlerine, ithalat, ihracat yapan kurumlara, ambalajlama ve dağıtım sektörleri ile ilgili kuruluşlara açık olarak kiralanabilir 110 adet modüler ofis biriminin yanında ticari alanlar (banka, market, sigorta, kargo, restoran, kafeterya gibi) bulunmaktadır.

Gümrük İdaresi: 6.000 m2 alanda, dış ticaret ile ilgili şirketlerimizin başlangıç noktasından sonuna kadar tüm ihtiyaçlarına cevap verecek teknik altyapı ve gerekli idari birimleri (Tır Gümrük Müdürlüğü, Muhafaza Müdürlüğü, Merkez Laboratuvarı) bünyesinde barındıran bir yapıda planlanmıştır. Antrepo ulaşım ve kontrollü geçişi de Gümrük İdaresi içerisinde yer almıştır.

Yurtiçi Lojistik Şirketleri: Yaklaşık 19.000 m2 kapalı alanlı, 270 ofis alanı, 12 ticari alan, 2 restoran, 2 kafeterya, market, büfe, nakliye araç sürücüleri için duş-wc, çamaşır yıkama, terzi v.b. alanlar bu yapı içerisinde yer almıştır. 

Ulaşım

Karayolu: Ankara ili, başkente gidip gelen motorlu vasıta trafiğini kaldırabilmek üzere modern bir karayolu ağına sahiptir. Başkenti çevreleyen O-20 çevre yolu, şehirlerarası trafiğin şehir trafiğini aksatmadan geçmesini sağlar. O-20 başka otoyollara bağlanarak başkentin ülkenin diğer kentlerine ulaşımını sağlar.

Havayolu: İl merkezinin kuzeyinde yer alan Esenboğa Uluslararası Havalimanı havayolu ile giriş çıkışı sağlayan en önemli noktadır. Esenboğa’dan Türkiye’nin hemen her iline, ayrıca Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu’nun çeşitli şehirlerine uçmak mümkündür.

Ankara İstanbul’dan sonra havayolu trafiği bakımından en büyük merkezdir. Türkiye’nin toplam havayolu trafiği ve iç ve dış hat yolcu trafiği toplamının %9-10’u Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan gerçekleşmektedir. Ankara’dan Türkiye içinde 36 destinasyona, Türkiye dışında da 17 ülkeden 28 farklı destinasyona doğrudan uçuş vardır.

Demiryolu: Ankara ilinden geçen iki demiryolu vardır. Bunlardan birincisi Ankara şehrini, batıda Eskişehir’e, doğuda Kayseri’ye bağlar. İkinci bir hat Karabük ve Zonguldak’a bağlar. Tren yolu ile giriş çıkışta en önemli yer TCDD Ankara Garı’dır. Burası aynı zamanda ülkenin doğusu ile batısının ayrıldığı noktadır. Eskişehir üzerinden Ankara kentini İstanbul’a bağlayan Hızlı Tren Projesi’nin Ankara – Eskişehir kesimi 2009’da hizmete açılmıştır. Ardından, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Projesi 24 Ağustos 2011 tarihinde, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi ise 25 Temmuz 2014 tarihinde açılmıştır.

Depolama Alanları ve ParkPalet Depolama Ağı

Ankara sahip olduğu nüfus yoğunluğu, gelişmiş sanayi ve ticaret hacmi ile Türkiye’nin en yüksek depolama arzına sahip şehirlerinden biridir. Endüstriyel depolar başta Ankara Lojistik Üssü olmak üzere Saray, Kazan, Gölbaşı ve Akyurt bölgelerinde yer almaktadır.

ParkPalet platformu üzerinden depolama hizmetlerinin yoğunlaştığı tüm bu bölgelerde hizmet alabilir, kısa ya da uzun vadeli depolama ihtiyaçlarınıza uygun çözümler bulabilirsiniz.  

 

Kaynak: TÜİK Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri, İstatiklerle Ankara (Ankara Kalkınma Ajansı), Sayılarla Türkiye – Ankara (Türkiye İstatistik Kurumu), ‘Uluslararası Lojistik Sektörünün Yapısal Analizi’ (Ankara Kalkınma Ajansı)